Simone vertelt

Simone Smit

Simone Smit

Ruim vier jaar werk ik nu als woonbegeleider bij Stumass. Mijn werkzaamheden zijn zeer divers. Ten eerste is er de dagelijkse begeleiding van de studenten. Dat houdt onder andere in het ondersteunen bij het opstarten van de dag, het samen maken van een planning en het helpen bij het uitvoeren van de planning. Ook ben ik er om de studenten te ondersteunen bij het aanleren van nieuwe taken, zoals boodschappen doen, koken, en schoonmaken. Ik ben aanwezig bij de gezamenlijke avondmaaltijd, ik ondersteun de studenten bij het omgaan met hun huisgenoten, het onderhouden van sociale contacten en het invullen van hun vrije tijd.

Als Persoonlijk Begeleider (PB’er) van drie studenten voer ik wekelijks met hen een PB-gesprek, heb ik contact met ouders en studiebegeleiders, en schrijf ik met de studenten hun Persoonlijk Begeleidingsplan. Samen maken we de doelen zo concreet en haalbaar mogelijk. De organisatorische taken hebben we in het team verdeeld. Ik ben verantwoordelijk voor het maken van het dienstrooster, en voor het voeren van de kennismakingsgesprekken met de nieuwe studenten die zich aanmelden via de website.

Sinds een half jaar werk ik nu ook als ambulant begeleider. Twee keer per week bezoek ik een student die zelfstandig op kamers woont in de stad. We bespreken hoe het met hem gaat, tegen welke problemen hij aanloopt en hoe hij deze problemen op zou kunnen lossen. De begeleiding kan behalve praten ook heel praktisch zijn, zoals samen de administratie ordenen.

Werken bij Stumass vind ik uitdagend, inspirerend en leerzaam. Ik word intern bijgeschoold in relevante thema’s die ik in het werk tegenkom. Stumass werkt vanuit een positieve en motiverende benadering. De studenten die we begeleiden komen allerlei uitdagingen tegen in het dagelijks leven. We gaan naast hen staan en kijken samen met ze hoe ze met de “hobbels in de weg” om kunnen gaan. Zo worden ze gestimuleerd om het beste in zichzelf naar boven te halen en werken ze aan hun zelfvertrouwen.

Als begeleider sta ik naast de student, en zo coacht ook de teamleider mij met gelijkwaardigheid. Er wordt van ons verwacht dat we verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen taken en we krijgen daar veel vrijheid in. Dat geeft het gevoel dat er vertrouwen is in wat we kunnen. De sfeer is open en persoonlijk. Ik voel me vrij om iedereen binnen de organisatie om advies of feedback te vragen: van administratief medewerker tot gedragswetenschapper tot algemeen directeur.

Stumass denkt in mogelijkheden en dat spreekt me aan. Als een student door tegenslagen het studeren even niet meer ziet zitten, wordt er bekeken: waartoe ben je wel in staat? Als een woonbegeleider ideeën heeft over de invulling van zijn/ haar functie, wordt er besproken: welke ruimte is er binnen de organisatie? Ook met de landelijke veranderingen in de zorg kijkt Stumass naar op welke manier we nog wél de passende zorg kunnen blijven bieden die onze cliënten nodig hebben.

– Simone Smit –

terug naar boven