Stumass volgens Tim

‘’Stumass draagt bij aan sociale activatie’’

Tim (26) zwierf een poosje door het binnen- en buitenland. Inmiddels studeert hij psychologie en woont hij sinds september 2019 in een Stumass huis.

Wat Stumass hem vooral brengt? Sociale activatie. Tim vertelt: ‘’Ik vind het erg moeilijk om mijn dag op te starten. In het verleden zat ik dan hele dagen achter mijn laptop. Ik kon mezelf niet naar de universiteit slepen. Ik had een enorme behoefte aan sociale activatie, maar wist niet hoe ik dat kon bewerkstelligen. Via de huisarts kwam ik bij een psychiater terecht. Hij kende Stumass en zo is het balletje gaan rollen.’’

Het Stumasshuis is voor Tim een veilige, stimulerende omgeving. Er is overdag en ‘s avonds altijd begeleiding aanwezig. Zij bieden hem praktische of emotionele steun. Ook kunnen zij soms een second opinion geven, wat hem helpt in het maken van keuzes. Tim kan zijn eigen gedrag goed verklaren aan de hand van zijn diagnoses PDD-NOS en ADHD. ‘’Ik voel me niet hetzelfde als andere mensen. Ik kan bijvoorbeeld niks met smalltalk. Dit soort zaken kan ik bespreken met mijn begeleiding. Ook weet ik bijvoorbeeld dat ik goed kan studeren in de universiteitsbibliotheek, maar het lukt me maar niet om daar te komen. Mijn begeleiders kunnen hierin meedenken.’’

Ook het feit dat er huisgenoten om hem heen zijn, doet hem goed. Hij zegt hierover: ‘’Ik heb nu meer energie om dingen te doen. Soms gaan we samen eten, of maken we een praatje. Ik ben dan even uit mijn kamer. Hierdoor krijg ik een gezonder, gevarieerd ritme.’’

Tim heeft een duidelijke toekomstdroom: ‘’Ik hoop psychologie de wereld in te brengen. En uiteindelijk zelfstandig te kunnen wonen, dat andere mensen de rol van de begeleiding over kunnen nemen. En tot die tijd zit ik hier goed.’’

terug naar boven