Stumass volgens Mirjam

 ‘’Stumass gaf mij tools waar ik mijn hele leven iets aan heb’’

Mirjam (22) woont sinds mei 2019 begeleid op kamers. Erg happig was ze in eerste instantie niet. ‘’Ik wilde eigenlijk geen hulp omdat ik er geen zeurende ouders bij wilde. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo.’’

Foto: Pixabay. Mirjam is niet de vrouw op de foto.

Mirjam is bekend met de diagnoses ADD en PDD-NOS, al worstelt ze nog steeds met deze laatste. ‘’Bijna niemand weet het. Zelfs mijn eigen vriend niet. Er rust toch vaak nog een taboe op autisme. Studeren was niet altijd makkelijk voor me. Ik raakte soms compleet overprikkeld, overzag het allemaal niet meer. Dit resulteerde in twee oplossingen: de kroeg in of mijn bed in. Op een gegeven moment lag ik twee maanden in bed. Toen wist ik: ik heb hulp nodig.’’ Mirjam trok aan de bel en kreeg een ambulant begeleider. Iedere week komt er een begeleider bij haar thuis. ‘’Ze stelt me kritische vragen en oordeelt niet. Ze helpt me bijvoorbeeld met mijn planning of het structureren van mijn gedachten.’’

Mirjam studeert communicatie en multimedia design, een studie die haar op het lijf is geschreven. ‘’Ik kan er heel veel van mezelf in kwijt. Ik ben een echte creatieve chaoot. Ik vind het ook belangrijk om iets te doen waar ik goed in ben. Ik zou dat iedereen ook mee willen geven: doe waar je goed in bent. Er wordt al zoveel gefocust op alles dat níet goed gaat. Soms is is mijn creativiteit wel een valkuil. Zo raak ik bijvoorbeeld snel het overzicht kwijt. Mijn begeleider helpt me hier dan bij. Ze is echt een stok achter de deur.’’

Stumass brengt Mirjam ook veel op sociaal gebied. ‘’Het is een soort veilige bubbel. Mensen doen zich hier niet beter voor dan ze zijn. Er is onderlinge herkenning en bovenal: geen onderlaag. What you see is what you get. Ik hou ervan.’’

Over de vraag of ze Stumass aan zou bevelen aan anderen hoeft ze niet lang na te denken. ‘’Absoluut. Ik heb lang getwijfeld, maar ben ontzettend blij dat ik het toch een kans heb gegeven. Stumass biedt me meer dan ik ooit had durven hopen. Ik zou tegen alle studenten met autisme willen zeggen: overweeg het om begeleiding te zoeken. Ondanks dat je denkt dat jouw problemen misschien geen ‘echte’ problemen zijn, kun je veel uit de begeleiding halen. Ik dacht eerst zelf ook dat het bij mij niet ‘erg genoeg zou zijn.’ Ik functioneerde. Waarom dan hulp vragen? Inmiddels heb ik het antwoord gevonden: omdat je tools krijgt waar je je hele leven iets aan hebt.

terug naar boven